Meld je aan voor de maandelijkse overpijnzingenLeren is vallen en opstaan

Want na het zuur komt het zoet

“Innovatie kan niet zonder vallen en opstaan. Dit vraagt niet alleen weerbaarheid bij de innovators, maar ook bij het management. Ruimte voor fouten maken, voor verlies van geld en tijd. Autonome ruimte om te experimenteren met nieuwe, en ook ongebruikelijke manieren van doen. Zowel in de producten en diensten, als in hoe we ons organiseren.”

Dit is een passage uit mijn boek ‘De verfrissende smaak van zure appels’. Een pleidooi voor pijnmanagement als voorwaarde voor succesvol leiderschap. Naast besluitvorming en veranderkracht is het innovatievermogen een belangrijke organisatiekwaliteit om de pijn anders te gaan managen. Want als er geen ruimte is voor innoveren, ontwikkelen en leren dan vallen we stil. En kunnen we niet de oplossingen bieden die organisaties en de wereld nodig hebben. Daarom wil ik jou als lezer meer vertellen over het leren door vallen en opstaan. Over het leren van en door pijn.

Zalig zijn de onwetenden

In 1954 heeft Abraham Maslow vier fasen onderscheiden in het leren van nieuwe kennis, vaardigheden of competenties. In de eerste fase ben je onbewust onbekwaam. Dat wil zeggen dat je je niet bewust bent van een hiaat in kennis, niet bewust van het feit dat je iets niet beheerst. Je ziet, weet en merkt niet dat je gedrag niet effectief is in een bepaalde situatie.

Het begint dus met bewustwording. De eerste pijnlijke stap in het leren. Waarna je stapsgewijs doorleert tot aan resultaten. Hoe? Lees het hele blog op lerende leiders.

Lerende leiders is een platform voor verbinding en inspiratie over nieuw en Dienend Leiderschap (Servant Leadership), Politiek Leiderschap, Lean en Leiderschap, Appreciative Inquiry en Weconomics. Het platform levert een actieve en essentiële bijdrage aan de groei en persoonlijke ontwikkeling van vele duizenden leidinggevenden in diverse posities en binnen diverse bedrijven en branches: leidinggevenden die op zoek zijn naar inspiratie op het gebied van Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, en leiderschapsstijlen in het algemeen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *