Meld je aan voor de maandelijkse overpijnzingen



Geen punt, maar een komma,

ChatGTPVoor mij blijft het werken met pijn mensenwerk. En je kunt, in mijn ogen, een robot toch geen excuses laten maken voor de pijn die wij als mensen hebben aangericht. Maar alle ophef over de ChatGPT, en het risico dat onze zoons straks hun schoolwerk laten schrijven, maakte mij wel nieuwsgierig. Ik ging aan de slag met wat basisinformatie. Onderstaand antwoord is wat deze populaire AI maakte van mijn vraag: “Hoe zet je een komma en geen punt achter een pijnlijk verleden?”

Een komma wordt gebruikt om aan te geven dat een zin nog niet af is en dat er meer informatie volgt. Een punt wordt gebruikt om aan te geven dat een zin af is.

In het geval van “pijnlijk verleden”, hangt het ervan af hoe de zin is opgebouwd en wat er nog volgt. Als het verleden als onderwerp van de zin fungeert en de rest van de zin beschrijft de impact ervan, zou je een komma kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld: “Mijn pijnlijke verleden, dat heeft me geleerd om sterk te zijn.”

Als het verleden als beperkende bijzin wordt gebruikt en het hoofdonderwerp volgt, zou je een punt achter “pijnlijk verleden” kunnen zetten. Bijvoorbeeld: “Ik ben sterk geworden ondanks mijn pijnlijk verleden.”

De figuurlijke komma

Hmmm, mijn eerste poging geeft een technisch en taalkundig verhaal. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de vraag, de opdracht of ‘prompt’ die ik opgeef. Ik herkans met de vraag: Dus hoe doe je dat ‘een komma zetten?’ En dan gaat het niet om het leesteken. Maar wat is de manier van omgaan met emoties en ervaringen, die recht doet aan het nauwe verband tussen verleden en heden. Recht doet aan de oude pijn. En ruimte biedt om door te gaan de toekomst in.

Op de sofa bij de psycholoogDe manier om emoties en ervaringen op een goede manier aan te pakken, die recht doet aan het verleden en de toekomst, is door middel van emotioneel en cognitief processen. Dit kan bestaan uit het verwerken van oude pijn door middel van counseling of psychotherapie, het verkrijgen van inzicht in persoonlijke gedachten en gevoelens, en het leren hanteren van stressvolle situaties. Ook kan het helpen om bewust om te gaan met triggers en het versterken van de emotionele weerbaarheid. Belangrijk is om te realiseren dat dit een continue proces is en dat het tijd kost om te genezen en te groeien.

De komma in leiderschap

Er rolt een mooi persoonlijk advies uit. Maar eigenlijk ben ik op zoek naar wat we collectief en in het leiderschap te doen hebben. Ik doe een laatste poging, waarbij ik de woorden ‘leiderschap’ en ‘maatschappij’ toevoeg aan mijn chat.

Er zijn verschillende manieren om als maatschappij en in leiderschap om te gaan met emoties en ervaringen, waaronder:

Komma zetten want pijn mag er zijn

  1. Actieve luistervaardigheden: Het is belangrijk om aandachtig te luisteren naar mensen en hun verhalen, en hen serieus te nemen.
  2. Empathie tonen: Probeer in de schoenen van de ander te staan en te begrijpen hoe zij zich voelen.
  3. Verantwoordelijkheid nemen: Leiders moeten zich bewust zijn van de gevolgen van hun beslissingen en acties op de mensen in hun land en organisatie.
  4. Geschiedenis erkennen: Het is belangrijk om de geschiedenis en het verleden te erkennen en te begrijpen hoe dit het heden beïnvloedt.
  5. Ruimte bieden voor verwerking: Bied mensen de tijd en de ruimte om te verwerken en te helen van pijn en trauma.

Door deze en andere benaderingen toe te passen, kan recht worden gedaan aan emoties en ervaringen, en kan er ruimte worden geboden voor groei en ontwikkeling in de toekomst.

Oké, eerlijk is eerlijk, dat vind ik best cool! Dit lijkt onwijs op een tekst die je tegen kan komen in een artikel als je googled op ‘leiderschap’ en ‘omgaan met pijn’. Ik herken er ook punten in uit mijn eerdere blog ‘Leiderschap in traumatijd‘.

Hoe dan?

Maar hoe waar dit antwoord ook is, je kunt toch niet alles zomaar aannemen wat chatbots schrijven. Dat ondervond Google pijnlijk bij de introductie van hun nieuwe dienst Bard. Deze bot bleek te ‘hallucineren’ en zeer overtuigend totale onzin achter elkaar te zetten. Ergens wel geruststellend of hoopvol om te weten dat AI ook niet perfect is en je zelf moet blijven nadenken.

Zo is het antwoord van ChatGTP over het omgaan met emoties en ervaringen voor mij toch te hoog over. Je blijft namelijk zitten met de vraag: hoe dan? Hoe zet je die komma in plaats van die punt? Dat is een vraag die ik zelf, handmatig vanuit mij als mens, beantwoord in mijn overpijnzing van februari 2023.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *